Katoenfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katoenfabriek

Beschrijving

Voormalige katoenspinnerij van de Verenigde Spinnerijen en Weverijen Aktiëngezelschap, volgens archiefstukken gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect F. Dierkens, heden meubelmagazijn.

Onderkelderd bakstenen gebouw op onregelmatige rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen onder plat dak. Lijstgevels met ruime rechthoekige (in voorgevel van negen traveeën) en vierkante (in zijgevels) muuropeningen met roedeverdeling, per travee ingeschreven in rechthoekige spaarvelden tussen muurdammen. Laatstgenoemde stijgen uit boven de daklijst en vormen met hun prismatische natuurstenen bekroning een sterk ritmerend element. Zware rechthoekige traptoren op de zuidoosthoek met door gelijkaardige topstukken gemarkeerde bovenhoeken.

Binnenruimte overwelfd door smalle troggewelven op dwarsbalken geschraagd door telkens vier gietijzeren kolommen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1922/A/10.

Auteurs: Lanclus, Kathleen