Katoenfabriek

Beschrijving

Internationaal transportbedrijf Ziegler. Goederenopslagplaatsen ondergebracht in een deel der gebouwen van de voormalige katoenfabriek Parmentier, Van Hoegaerden & Cie omgevormd tot de "Usines Cotonnières de Gand-Zele-Tubize" (1898) en in 1928 N.V. "Usines Cotonnières de Belgique". In de jaren 1960 werden de fabrieksgebouwen deels verkocht aan verschillende omliggende bedrijven en/of gesloopt (zie ook Nieuwevaart nummer 51).

Vermoedelijk eertijds spinnerij van het Manchestertype, zou opklimmen tot circa 1870, verbouwd in 1907. Rechthoekig blok van drie bouwlagen onder schilddaken met op de noordoostzijde twee traptorens (1907). Noordgevel verlicht door steekboogvensters met metalen roedeverdeling. In oostelijke gevel rechtoekige vensters.

Binnenconstructie: gietijzeren zuiltjes (op begane grond verguld) ondersteunen troggewelven. Op de bovenste verdieping gewalste ijzeren pijlers met vakwerkbalken. Op begane grond sporen van vroegere rondboogvormige muuropeningen in oostelijke gevel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling VII, 1870/1, 1907/6.