erfgoedobject

Katoenspinnerij S.A. Galveston

bouwkundig element
ID
18775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18775

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige katoenspinnerij "S.A. Galveston", opgericht circa 1910, opgenomen in het UCO-consortium in 1955. Het fabriekscomplex met zijn spinnerijgebouw van het Manchestertype dateert volgens de bouwaanvraag van 1910 en is een ontwerp van architect Emile De Weerdt. Bouwen van een tweede verdieping boven de mengkamer in 1912.

Rechthoekig blok met spinnerij van vier bouwlagen onder plat dak met sterk geritmeerde, thans blinde gevels. Voormalige rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in verdiepte rechthoekige nissen, per drie gekoppeld. Blinde panelen op de borstwering. Markerende traptoren in neostijl met rechthoekige vensters en blinde panelen gevat in hoge rondboognissen tussen uitspringende hoekpenanten en aflijnend fries. Op de bovenste geleding met naamopschrift.

In interieur ijzeren balken met dubbele I-profielen rustend op gietijzeren zuiltjes, op de bovenste verdieping gedeeltelijk vlakke betonnen gewelven en raekemdaken.

Ten westen machinezaal en ketelhuis onder plat dak met vernieuwde installatie, o.a. twee op oliestook overgeschakelde stoomketels van De Naeyer-Willebroek (1912). Erachter hoge ronde fabrieksschouw versterkt met ijzeren banden. De magazijnen ten oosten vertonen rechthoekige gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak. Geritmeerde gevels met rechthoekige poorten en bakstenen netwerk erboven ter verluchting. Binnenin overspannen met houten hangspant.

Andere stapelloodsen zie nummer 56. Aan de ingang staan kantoorgebouwen en conciërgewoning.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/Q/12, 1912/Q/8.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Katoenspinnerij S.A. Galveston [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18775 (Geraadpleegd op 08-05-2021)