erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
18794
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18794

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand neoclassicistisch burgerhuis van het dubbelhuistype, gelegen in een beboomde tuin, aan de straatkant voorzien van hek tussen betonnen pijlers. Volgens kadastergegevens gebouwd als bloemistenwoning in 1896. Drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, nok parallel aan de straat) met twee dakkapellen onder driehoekig fronton. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel begrensd door pseudopilasters en met licht uitspringende deurtravee. Benedenverdieping met imitatiebanden en afgelijnd door cordon. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters verrijkt met omlijstingen en stucsluitsteen, in de zijtraveeën onder kroonlijsten op consoles. Hoofdgestel met gekorniste kroonlijst, deels met klossen en tandlijst, met een driehoekig fronton boven de deurtravee.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling VIII (Gent), 1896/9.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18794 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.