Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Alleenstaand schoolgebouw bestaande uit een lange vleugel parallel aan de straat met symmetrische opbouw (middenpartij en twee identieke lagere zijvleugels) en daarachter drie aangebouwde vleugels rondom centraal rechthoekig binnenplein. Volgens archiefstukken opgetrokken in twee fazen: rechter straatvleugel met middenpartij van 1873, overige vleugels van 1885. Licht vooruitspringend middendeel telt drie traveeën en twee bouwlagen, de zijvleugels negen traveeën en één bouwlaag. Eenvormig qua stijl en heden gewitte baksteenbouw op lage arduinen sokkel en onder schilddaken (leien, nok parallel aan de straat). Lijstgevels begrensd door geblokte en bepleisterde hoekpilasters en met door arduinen cordons horizontaal gemarkeerde vensterregisters. Getoogde muuropeningen; vensters met bewaard houtwerk en natuurstenen booglijsten op verbonden imposten. Deuren in middentravee van zijvleugels ingeschreven in geprofileerde rechthoekige omlijsting met oren; ingeschreven geïncrusteerde en gesculpteerde, gestileerde ornamenten (onder meer rozet, flos, acanthusrank) geïnspireerd op de Lodewijkstijlen. Eenvoudig aflijnend hoofdgestel met, op de hoeken gekorniste kroonlijst op klossen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling VIII (Gent), 1873/3, 1885/19.