Hoekhuis ontworpen door L. Minard

Straat Abrahamstraat, Prinsenhof

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis met Prinsenhof

Beschrijving

Typisch hoekhuis van drie verdiepingen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gevelsteen in plint met vermelding: "Propriétaire I.B. Vanderbeken-De Block . bâtie par l'architecte L. Minard . 1829", zie bouwaanvragen van 1828 en 1829. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van in totaal vijftien traveeën onder zadeldak (pannen) en voorzien van een afgeronde hoekpartij (drie traveeën) onder halve kegelvormige spits (leien). Eenvoudige gevelindeling met rechthoekige vensters en deuren, horizontaal belijnd door arduinen plint, doorlopende kordons en hoofdgestel. In de hoektravee: rechthoekige deur en vensters geflankeerd door vlakke Toscaanse pilasters. Prinsenhof nummer 1 houten winkelpui, nummer 3 rolluikkasten op begane grond.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1828//1342, 1829//1343

Auteurs: Lanclus, Kathleen