erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
18817
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18817

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Heden "Hoger Rijksinstituut voor Chemie en voedingsindustrieën". Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (leien), daterend uit de 17de eeuw en aangepast in de 18de eeuw en een tweede maal in het derde kwart van de 19de eeuw, namelijk risaliet en toevoeging van een derde bouwlaag in 1870; thans behorend bij Bonifantenstraat nummer 2. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint. Gemarkeerde deurtravee: risaliet met imitatiebanden. Rechthoekige vensters in stucomlijsting. Behouden lelieanker met krul (vermoedelijk 17de-eeuws). Blauwe hardstenen deuromlijsting uit de 18de eeuw: rondboog op imposten en neuten met eenvoudige sluitsteen, ingeschreven in een rechthoek. Omlijsting met gestrekte kroonlijst.

Interieur: overwelfde kelder van twee traveeën en twee beuken, vermoedelijk uit de 17de eeuw.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1870/A/15.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18817 (Geraadpleegd op )