Pastorie Sint-Stephanusparochie

Beschrijving

Voormalig spreekhuis van het Augustijnenklooster, thans pastorie van de Sint-Stephanusparochie (Sint-Margrietstraat nummer 9). Imposante pilastergevel in barokstijl met classicistische inslag, volgens archiefstukken in 1719 opgetrokken na sloping van een aantal vervallen kloosterpanden. Bakstenen lijstgevel van twee bouwlagen en vijf traveeën, op een hoge zandstenen plint met geprofileerde afschuining. Traveeën verticaal geritmeerd door kolossale Corinthische pilasters met geprofileerde basis steunend op de plint. Bredere deurtravee geaccentueerd door de barokke arduinen deuromlijsting. Ruime steekboogvensters in zandstenen omlijsting met oren, booglijst, volutemotief of drupstenen onder de oren. Rondboogvormige vleugeldeur met hollijst op neuten en imposten en bewerkte sluitsteen. Cantonnerende pilasters met Toscaans kapiteel waarop een hoofdgestel rust met verkropte kroonlijst, fries met vlammend hart ingeschreven in een kruis en voorts met opschrift "Vrije School". Bekroond met beeld van H. Augustinus als bisschop in een omlijste rondboognis met gebogen frontonbekroning. Hoekpostamenten met vlammende toorts achter een gebroken fronton. Onversierd hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste fries.

Zuidvleugel met de vermaarde bibliotheek van het augustijnenklooster. Pand van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, opgetrokken in 1718-1720. Bakstenen lijstgevel, uitziend op de binnenkoer, geopend met twee registers van steekboogvensters met gedecapeerde bakstenen omlijsting met oren; onder de daklijst ronde oculi met bakstenen omlijsting en druiplijst. De bibliotheek op de bovenverdieping is overwelfd met acht kruisgewelven die in 1752 beschilderd werden met fresco's (wasschilderingen) door Ch. Marissal; sinds de brand van 1838 bevinden zij zich in zeer slechte staat. Inrichting met oorspronkelijke eikenhouten lambrizeringen die de vensters en boekenrekken omvatten door Pierre De Mey (eerste helft van de 18de eeuw).

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 289, nr. 4.
  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, D.30/F.48.
  • BRAEM Dr. Paul, Het Augustijnenklooster te Gent, Gent, 1976.
  • KEELHOF A., Geschiedenis van het klooster der eerwearde paters Eremijten Augustijnen te Gent, Gent, 1864.
  • KERVYN DE VOLKAERSBEKE P., Les églises de Gand, II, Eglise St.-Etienne, dite des Augustins, Gand, 1858, p. 296-309.
  • VERHAEGHEN (Baron), Ars Belgica, VIII, De St.-Stevenskerk, Antwerpen, 1938, p. 50.