erfgoedobject

Brandweerkazerne

bouwkundig element
ID: 18822   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18822

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brandweerkazerne
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voorheen betalende meisjesschool en kostschool, sinds 1891 brandweerkazerne. Roodbakstenen schoolgebouw in neoromaanse stijl, opgetrokken in 1870-1871 op een H-vormig plattegrond naar ontwerp van ingenieur-directeur van de stadswerken J. Hofman. Aanvankelijk met een beplante voortuin aan de straatkant en een grote achtertuin die reikte tot de Kriekerij. In 1881 volgden aanpassingswerken aan de binneninrichting en een verlenging van de rechterachtervleugel naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe.

Brede achterin gelegen voorgevel met vijf traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak (leien), voorzien van vijf dakkapellen met tuitvormige bekroning.

Lijstgevel met door vlakke pseudopilasters aangegeven traveeën verlicht door gekoppelde rondboogvensters afgelijnd met arduinen booglijsten die aanzetten op imposten; benedenvensters vergroot tot rondboogpoorten. Benedenverdieping afgelijnd door een met vierlobben geajoureerde smalle fries onder een arduinen kordon. Telkens een blinde omlijste oculus boven de vensters van de tweede verdieping. Bovenverdieping afgelijnd door een overhoekse baksteenfries onder een houten kroonlijst op natuurstenen consoles. Twee vooruitspringende zijvleugels van drie traveeën breed en diep onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, leien). Gelijkaardige bakstenen lijstgevels op een natuurstenen plint voorzien van getraliede keldervensters. Met uitzondering van de middentravee aan de straatkant geopend met enkelvoudige rondboogvensters. De straatgevels zijn voorts bekroond door middel van een blinde bakstenen attiek midden onderbroken voor een tuitvormige omlijste dakkapel.

 • Stadsarchief Gent, reeks F, nummers 71(1), 80(9), 130(2).

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Is deel van
  Academiestraat
  Academiestraat (Gent)

 • Is gerelateerd aan
  Oorlogsgedenkteken brandweer
  Roggestraat 70 (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Brandweerkazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18822 (Geraadpleegd op 17-07-2019)