Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

Rij arbeiderswoningen, gelegen langs de rechterzijde van de Sijkerijsteeg.

Nummer 2-4 bezitten met hun hoger gabariet (drie bouwlagen) nog het karakter van de vroegere industriële constructie, waaruit zij voortsproten, onder meer doordat de vensters van de tweede en derde bouwlaag verticaal gekoppeld werden in een spaarvlak, afkomstig van een vroeger industrieel venster.

Nummer 6-12 slechts twee bouwlagen hoog met lagere tweede bouwlaag, omdat een bovendeel van het vroegere washuis gesloopt werd. Tussen nummer 8 en 10, op de plaats van een woning, werd begin twintigste eeuw op de begane grond gemeenschappelijk sanitair ondergebracht. De huizen nummer 8 en 10 kregen aldus respectievelijk links en rechts travee van anderhalve bouwlaag bij. Voorts verankerde witgekalkte gevels op gepikte plint. Openingen onder strekse boog, met hardstenen dorpel op begane grond en tegeldorpels op de verdieping.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.