erfgoedobject

Sint-Rochuskapel

bouwkundig element
ID: 1885   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1885

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Rochuskapel
    Deze bescherming is geldig sinds 13-11-1997

Beschrijving

De Sint-Rochuskapel werd in 1834 opgetrokken door de familie Smet. De kapel is gelegen in een met haagbeuk (Carpinus betulus) omgeven perceeltje met linden (Tilia) en abelen (Populus canenscens (x)), beneden het straatniveau, nabij de grens met Hingene.

Historiek

De oprichting van een kapel door één persoon, een familie, een buurt of een kerkelijke instelling was eertijds een uiting van intense volksdevotie. Het volksgeloof richtte zich in gebed tot de patroonheilige voor het verkrijgen van een gunst of uit dankbaarheid; aan 'wonderbaarlijk' gevonden beelden werden miraculeuze eigenschappen toegekend. De Sint-Rochuskapel werd in 1834 opgericht door de familie Smet op hun grond en wijkt qua bouwstijl enigzins af van de andere volkse devotiekapellen uit de 19de eeuw, die meestal een neogotische inslag hebben. Ook de aanwezigheid van een portiek is vrij uitzonderlijk.

Beschrijving

De gecementeerde en witbeschilderde kapel heeft een rechthoekige plattegrond met een driezijdig uitspringend koortje, het geheel afgedekt door een zadeldak van kunstleien. Het gebouwtje wordt voorafgegaan door een deels aangepaste portiek met bewaarde hardstenen zuilen op een vierkante sokkel, die oorspronkelijk een driehoekig fronton droegen (weergegeven op oude foto's). De muuropeningen zijn een rechthoekige deur met houten latei en rondboogvenstertjes. Zowel de portiek als het interieur zijn voorzien van een tongewelf.

  • Beschermingsdossier DA002107, Kapellen Bornem (F. Brenders, 1997, digitaal dossier).

Bron     : -
Auteurs : Brenders, Francis, Kennes, Hilde


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Sint-Rochuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1885 (Geraadpleegd op 19-05-2019)