Congregatiehuis

Gemeente Bornem

• Adrescontrole Bornem (adrescontroles: 09-12-2007 - 09-12-2007).
  • Inventarisatie Bornem (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Congregatiehuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Cardijnplein

Beschrijving

Zogenaamd Gildenhuis, van 1853, zie muurankers (volgens oude foto's later aangebracht) en gevelsteen tussen vierde en vijfde travee met vermelding MDCCCLIII; opgericht door de paters van de abdij als "congregatiehuis voor de Bornemse mannelijke jeugd". Deels als café-restaurant, deels als parochiecentrum ingericht pand met witgeschilderde lijstgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen). Steekbogige muuropeningen.

• Heemkundig Jaarboek, 1972-1973, nummers 40-41.
  • Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 18.

Auteurs: Kennes, Hilde