Classicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Classicistisch herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Cardijnplein

Beschrijving

Heden hotel-restaurant "'t Land van Bornem", classicistisch pand van 1781 (zie sluitsteen deurvenster).

Dubbelhuis met gedecapeerde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien). Centraal deurrisaliet tussen geblokte lisenen en uitlopend op een driehoekig fronton met oculus: rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting, bovenlicht met ijzeren tracering; hogerop deurvenster met balkon, eveneens in arduinen omlijsting met rocaille sluitsteen waarin het jaartal 1781 verwerkt is. Rechthoekige vensters in arduinen omlijsting met oren en neuten, sluitsteen en druiplijst.

De uiterst rechtse travee is een overbouwde doorgang, een rondboogpoort in zandstenen omlijsting, naar het achtergebouw, een voormalig wagenhuis: parallel bakstenen gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen); rondboogpoorten.

Interieur: 19de-eeuwse muurschilderingen met voorstellingen en taferelen uit het "Land van Bornem" in de negentiende eeuw, ontdekt in 1983 en naar verluidt toegeschreven aan de 19de-eeuwse schilder-decorateur P. De Pannemaecker; gerestaureerd door J. Heuninckx.

• Gegevens verstrekt door de uitbaters.