erfgoedobject

Herenhuis Brauwerije de Kausse

bouwkundig element
ID
18936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18936

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige zogenaamde "Brauwerije de Kausse". Fraai enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen met mansardedak (leien); gevel in Lodewijk XIV-stijl volgens bouwaanvraag daterend van 1730. Bepleisterde lijstgevel op plint van natuursteen met keldervensters. Middenrisaliet van drie traveeën met bovenbouw geritmeerd door pilasters met composiet kapiteel en bekroond met een driehoekig van een oculus voorzien fronton. Rechthoekige vensters met interessant houtwerk in een vlakke, verticaal doorlopende omlijsting. Bovenbouw afgelijnd met pilasters met composiet kapiteel. Gedrukte rondboogpoort in arduinen hol geprofileerde omlijsting met kroonlijst, volgens bouwaanvraag van 1777. Vernieuwde dakkapellen.

Drie gecementeerde achterpuntgevels.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 40, nummers 24 en 67.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De begane grond onderging aanpassingen, waarbij de vensters werden verlaagd en twee ervan werden aangepast tot een deur. Het oorspronkelijke houtwerk van de benedenvensters is dus niet langer bewaard. Ook de toegangspoort onderging aanpassingen, weliswaar met behoud van de oorspronkelijke poortomlijsting.

  • Informatie verkregen van de stad Gent (september 2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Brauwerije de Kausse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18936 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.