erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 18984   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18984

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Onderkelderd herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (pannen), uit eind 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en neoclassicistische inslag. Benedenverdieping met afgevlakte bossage onder de zware puilijst. Twee uitspringende middentraveeën met horizontale banden en markerend balkon op drie versierde rolwerkconsoles en afgesloten met een decoratieve ijzeren leuning. Deurvensters van het risaliet voorts onder opgehangen festoen en kroonlijst op Lodewijk XVI-consoles. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping in omlijstingen met oren en met doorlopende onderdorpels. Versierde borstweringen. Hoofdgestel met gekorniste kroonlijst met tandlijst en klossen, boven het risaliet op gekoppelde modillons.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18984 (Geraadpleegd op 21-01-2021)