erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
19000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19000

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis van vier bouwlagen en twee zijgevels van vier traveeën die de hoektravee flankeren, onder mansardedak (leien), aan elke kant voorzien van vier dakvensters met gebogen afdekking, van circa 1885. Constructie met combinatie van neobarokke elementen, voornamelijk in de pui en de hoektravee, en eerder streng neoclassicistisch opgevatte bovenbouw van de zijgevels. Lijstgevels van kalkzandsteen met gebruik van grijze hardsteen voor de benedenverdieping en entresol, voor de vensteromlijstingen, cordons, borstweringen en andere gevelornamenten. Hoektravee gemarkeerd door een zwaar geprofileerde deuromlijsting met gebogen fronton, polygonale houten erker met balkonbekroning en dakvenster met balustrade en neobarokke omlijsting. Zijgevels met twee rondboogvormige ruime vensterlichten voor de benedenverdieping en entresol; aflijnend balkon met ijzeren leuning tussen postamenten opgevangen door consoles. Omlijste rechthoekige bovenvensters. Arduinen hoofdgestel met houten kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.