erfgoedobject

Hoekhuis Het Trompetje

bouwkundig element
ID: 19002   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19002

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Het Trompetje
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 07-10-1993

Beschrijving

Groot hoekhuis met het Gewad en de Onthoofdingsbrug, vanouds zogenaamd "Het Trompetje", volgens archiefstukken te dateren 1626-1627. In de eerste helft van de 19de eeuw verbouwd tot lijstgevel en volledig wederopgebouwd in 1911 door A.R. Janssens, bouwmeester (gevelsteen) in neotraditionele stijl. Bak- en zandstenen gebouw met drie bouwlagen onder een groot schilddak (leien) met twee haakse zadeldaken (nok loodrecht op de straat, nok staat loodrecht op het water). Voorgevel van vijf traveeën bestaande uit drie traveeën brede trapgevel met schouderstukken, afgelijnd met hoekblokken op de overkragende bovenverdieping op korfbogen. Aangepaste begane grond. Zijgevel (Gewad) van vier traveeën met twee getrapte dakvensters en kelderluik in de derde travee (oorspronkelijk toegang tot de overwelfde kelderverdieping met gedrukte kruisgewelven (17de eeuw?).

Zijgevel uitziend op de Lieve, opgesplitst in twee delen: een uitspringende overkragende trapgevel en een rechtertravee met getrapt dakvenster. Overigens gelijkaardige neotraditionele elementen doch behouden natuurstenen sokkel.

 • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/1, stadsrekeningen van 1626-1627.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

 • Is deel van
  Burgstraat

 • Is deel van
  Sint-Veerleplein en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis Het Trompetje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19002 (Geraadpleegd op 28-02-2020)