is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Het Trompetje
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Het Trompetje
Deze vaststelling was geldig van tot
Groot hoekhuis met het Gewad en de Onthoofdingsbrug, vanouds zogenaamd "Het Trompetje", volgens archiefstukken te dateren 1626-1627. In de eerste helft van de 19de eeuw verbouwd tot lijstgevel en volledig wederopgebouwd in 1911 door A.R. Janssens, bouwmeester (gevelsteen) in neotraditionele stijl. Bak- en zandstenen gebouw met drie bouwlagen onder een groot schilddak (leien) met twee haakse zadeldaken (nok loodrecht op de straat, nok staat loodrecht op het water). Voorgevel van vijf traveeën bestaande uit drie traveeën brede trapgevel met schouderstukken, afgelijnd met hoekblokken op de overkragende bovenverdieping op korfbogen. Aangepaste begane grond. Zijgevel (Gewad) van vier traveeën met twee getrapte dakvensters en kelderluik in de derde travee (oorspronkelijk toegang tot de overwelfde kelderverdieping met gedrukte kruisgewelven (17de eeuw?).
Zijgevel uitziend op de Lieve, opgesplitst in twee delen: een uitspringende overkragende trapgevel en een rechtertravee met getrapt dakvenster. Overigens gelijkaardige neotraditionele elementen doch behouden natuurstenen sokkel.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)