Herenhuis met lijstgevel neo-Lodewijk XVI-stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Burgstraat
Locatie Burgstraat 7-9, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met lijstgevel neo-Lodewijk XVI-stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Heden een brede lijstgevel in neo-Lodewijk XVI-stijl; zeven traveeën en drie en een halve bouwlaag onder twee zadeldaken (leien en pannen). De vijf rechter traveeën (nummer 9) dateren echter van 1853 (in plint), volgens de bouwaanvraag van 1852, de twee linker traveeeëen met knik in de rooilijn (nummer 7), werden in een identieke stijl toegevoegd in 1907 na de sloping van een begin 18de-eeuws huis. Begane grond met imitatiebanden boven de hardstenen plint, licht getoogde beluikte vensters en vleugeldeur geflankeerd door arduinen pilasters met Toscaans kapiteel; nummer 7 met winkelpui. Aflijnende puilijst en sterk verticaliserende bovenverd. met vlakke kolossale pilasters die verdiepte nissen vormen waarin de getoogde vensters per travee gevat zijn. Rijkelijk versierde vensters en borstweringen met typische neo-Lodewijk XVI-ornamenten. Een uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met in stuc gevatte venstertjes en een kroonlijst op uitgelengde consoles lijnt de gevel af.

Nummer 9. Met grotendeels behouden neo-Lodewijk XVI-interieur, onder meer houten wenteltrap, stucplafonds en schouwen. Bepleisterde achtergevel op een zandstenen plint, eveneens gedateerd 1853.

Behouden tuin en koetshuis (oorspronkelijk aan de Houtlei gelegen) op de sluitstenen gedateerd "ANNO-FLDS-1801". Drie traveeën brede lijstgevel met één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen). Rondboogpoorten met booglijst op imposten en gedateerde sluitstenen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G.12, 11852//6672.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Burgstraat

Burgstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.