Hotel de Loose

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de Loose

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hotel de Loose: gevels en daken

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Hotel de Loose" naar de weduwe Pierre de Loose die in 1780 een aanvraag deed om de voorgevel van haar huis te laten herbouwen onder meer met afbraakmateriaal van het Prinsenhof (grotendeels afgebroken in 1777). Behouden oude kern. Brede voorgevel, oorspronkelijk enkelhuistype, volledig opgetrokken uit zandsteen, met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Gemarkeerde lijstgevel met attiek en twee zijrisalieten afgelijnd door kolossale pilasters met zwaar uitgewerkte consoles onder het gekorniste hoofdgestel. Rondboogpoorten op de begane grond (oorspronkelijk alleen links), verrijkt met imitatiebanden. Verticaal geritmeerde bovenverdieping met rechthoekige vensters per travee gevat in een rechthoekige verdiepte geriemde nis. Bovenste vensters met lekdrempels op Lodewijk XVI-consoles. Verdiepte borstweringen rijkelijk versierd met gesculpteerde panelen. Gedeeltelijk verbouwde begane grond met centrale winkelpui van drie traveeën.

Tuingevel (van de L-vormige aanbouw) met drie bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak (leien), in sobere Lodewijk XVI-stijl. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met lekdrempels op typische Lodewijk XVI-consoles. Verdiepte borstweringen.

Verwaarloosde tuin met toegevoegde ateliers en behouden koetshuis met zijgevel in de Jan Botermanstraat (zonder nummer). Bepleisterde 19de-eeuwse voorgevel van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak. Begane grond en entresol gevat in grote rondbogen met booglijst op imposten. Bovenverdieping met centraal risaliet op consoles, onder driehoekig fronton. Oude kern zichtbaar in beschilderde, verankerde zijgevel met gedeeltelijk vernieuwde vensters en deur en behouden rechthoekig venstertje met gesmeed ijzeren vensterkorf (17de eeuw).

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2, 80.

Auteurs: Bogaert, Chris