erfgoedobject

Hotel de Loose

bouwkundig element
ID
19014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19014

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de Loose
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hotel de Loose: gevels en daken
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de Loose
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Hotel de Loose" naar de weduwe Pierre de Loose die in 1780 een aanvraag deed om de voorgevel van haar huis te laten herbouwen onder meer met afbraakmateriaal van het Prinsenhof (grotendeels afgebroken in 1777). Behouden oude kern. Brede voorgevel, oorspronkelijk enkelhuistype, volledig opgetrokken uit zandsteen, met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Gemarkeerde lijstgevel met attiek en twee zijrisalieten afgelijnd door kolossale pilasters met zwaar uitgewerkte consoles onder het gekorniste hoofdgestel. Rondboogpoorten op de begane grond (oorspronkelijk alleen links), verrijkt met imitatiebanden. Verticaal geritmeerde bovenverdieping met rechthoekige vensters per travee gevat in een rechthoekige verdiepte geriemde nis. Bovenste vensters met lekdrempels op Lodewijk XVI-consoles. Verdiepte borstweringen rijkelijk versierd met gesculpteerde panelen. Gedeeltelijk verbouwde begane grond met centrale winkelpui van drie traveeën.

Tuingevel (van de L-vormige aanbouw) met drie bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak (leien), in sobere Lodewijk XVI-stijl. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met lekdrempels op typische Lodewijk XVI-consoles. Verdiepte borstweringen.

Verwaarloosde tuin met toegevoegde ateliers en behouden koetshuis met zijgevel in de Jan Botermanstraat (zonder nummer). Bepleisterde 19de-eeuwse voorgevel van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak. Begane grond en entresol gevat in grote rondbogen met booglijst op imposten. Bovenverdieping met centraal risaliet op consoles, onder driehoekig fronton. Oude kern zichtbaar in beschilderde, verankerde zijgevel met gedeeltelijk vernieuwde vensters en deur en behouden rechthoekig venstertje met gesmeed ijzeren vensterkorf (17de eeuw).

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2, 80.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het verbouwde deel van de begane grond werd gereconstrueerd.

  • Informatie verkregen van de stad Gent (september 2020).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Burgstraat

  • Is deel van
    Jan Botermanstraat

  • Is deel van
    Sint-Veerleplein en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel de Loose [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19014 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.