erfgoedobject

Ensemble in empirestijl en pianofabriek Van Hyfte

bouwkundig element
ID
19019
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19019

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gevelwand in empirestijl omvattende drie woningen, in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw aan elkaar aangepast. Nummer 25 dateert volgens archiefstukken van 1825, nummer 27 van 1842 en nummer 29 vertoonde nog een klokgevel in 1843. Heden bepleisterde, beschilderde en volledig belijnde lijstgevel met drie bouwlagen van acht traveeën waarvan de vier middenste (nummer 27) uitgewerkt zijn als risaliet. De twee zijtraveeën vormen elk een afzonderlijke woning onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat). Begane grond met afgeronde bossage en verbouwde vensters; oorspronkelijke en gelijkaardige bovenverdieping verrijkt met imitatiebanden. Rondboogvormige bovenvensters met booglijst op imposten, bij nummer 27 voorzien van een empirebalkon (met een "brevet d'invention") op voluutvormige consoles. Rechthoekige omlijste vensters met lekdrempels op de hogere bovenste verdieping. Aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen. Nummer 27 met verbouwde benedenvensters en brede vleugeldeur geflankeerd door twee gietijzeren griffioenen.

Het centrale herenhuis, gebouwd op U-vormige plattegrond met centrale koepel behield een prachtig interieur: trappenhuis met beschilderd koepelgewelf, gebogen dubbele empiretrap met twee trappalen in de vorm van griffioenen. Boven, rotonde met rondboognissen met spiegels, gescheiden door gecanneleerde composiete pilasters; plafond met casementen. Salons met rijkelijk versierde vergulde plafonds, marmeren schouwen.

Rechts van de tuin en aan het Perkamentstraatje gelegen, ateliers van de pianofabriek Van Hyfte, één van de laatste in de stad. Bakstenen gebouw, daterend van rond 1929, met functioneel getoogde vensters in de eerste en tweede bouwlaag en brede rechthoekige openingen onder I-balken in verdiepte venstertravee in de derde en vierde bouwlaag. Boven de toegang, op zware balkijzers rustende erker in metaalvakwerk opgevulde muurvlakken. Interieur: tussenvloeren in betongewelfjes tussen ijzeren I-balken.

  • Kadasterarchief Gent, mutatieregisters.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1825//2354, 1842//2381.

Bron     : BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Ensemble in empirestijl en pianofabriek Van Hyfte [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19019 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.