Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, bestaande uit verankerde bakstenen gebouwen rondom een gebetonneerd erf met boomgaard ten westen, opklimmend tot de 18de eeuw. Woonhuis ten noordwesten, stal ten noordoosten, voormalige schuur, heden eveneens in gebruik als stal, ten zuiden, recent melkhuis en voormalige paardenstal, heden voor kalveren, ten westen; toegangspoort in westhoek tussen schuur en stal.

Schuin ingeplante poort onder ingebouwd schilddak (golfplaat): in de korfboogdoorgang bevindt zich links een houten schot dat volgens de eigenaar deel uitmaakte van de vroegere binnenpoort; hierop inkervingen met onder meer jaartallen 1722, 1773, 1776 en mooie voorstellingen van schepen. Rechts van de poort: kapel van breuksteen, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, van 1958.

Woonhuis met verankerde en gecementeerde lijstgevel van acht traveeën onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen); eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Achtergevel met nieuwe gevelbekleding. Interieur met bewaarde 18de-eeuwse schouwboezem.

Stal van vijf traveeën met sterk aangepaste muuropeningen, onder ingewerkt zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen en golfplaat); deels met ingebracht troggewelf.

Tweebeukige langsschuur van vijf traveeën, aan erfzijde geritmeerd door lisenen, onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan straat, golfplaat en pannen; tot 1964 riet); ingebrachte rechthoekige stalvensters. Zuidwestgevel met gedichte luchtgaten in top.

Paardenstal met getoogde muuropeningen, onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen).

• MOEYERSOMS F., Klein-Brabant mariaal oord, Heist-op-den-Berg, 1992, p. 95.