Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Burgstraat
Locatie Burgstraat 26, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Heden breedhuis, drie bouwlagen hoog en zes traveeën breed onder mansardedak (leien) met dakkapellen, volgens archieffoto's gebouwd in 1904 op de plaats van drie gesloopte huizen van 1716. De huidige voorgevel is echter nog een recentere aanpassing van de twee gevels van 1904. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met horizontaal markerende imitatiebanden, arduinen kordons en een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met casementen en kroon- en tandlijst op klossen. Geaccentueerde vierde travee uitgewerkt als risaliet met mooie houten erker op de bel-etage bekroond door een gebombeerd ijzeren balkon. Steekboogvormige benedenvensters in geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen. Rechthoekige bovenvensters in gelijkaardige omlijsting doch rijker versierd op de bel-etage: bekronende fries en gebogen fronton op voluutvormige consoles. Versierde borstweringen.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Burgstraat

Burgstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.