erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 19020   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19020

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Heden breedhuis, drie bouwlagen hoog en zes traveeën breed onder mansardedak (leien) met dakkapellen, volgens archieffoto's gebouwd in 1904 op de plaats van drie gesloopte huizen van 1716. De huidige voorgevel is echter nog een recentere aanpassing van de twee gevels van 1904. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met horizontaal markerende imitatiebanden, arduinen kordons en een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met casementen en kroon- en tandlijst op klossen. Geaccentueerde vierde travee uitgewerkt als risaliet met mooie houten erker op de bel-etage bekroond door een gebombeerd ijzeren balkon. Steekboogvormige benedenvensters in geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen. Rechthoekige bovenvensters in gelijkaardige omlijsting doch rijker versierd op de bel-etage: bekronende fries en gebogen fronton op voluutvormige consoles. Versierde borstweringen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19020 (Geraadpleegd op 05-07-2020)