Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Twee verschillende diephuizen, heden met gezamenlijk verbouwde begane grond met winkelpui.

Het hoekhuis met de Perkamentstraat was aanvankelijk een diephuis met topgevel en twee bouwlagen doch werd volgens archiefstukken in 1818 bepleisterd, verhoogd tot lijstgevel en voorzien van rondboogvensters met empireleuningen op de bel-etage. De oude kern (17de eeuw) blijft echter nog zichtbaar in het zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) en blinde zijtraveeën op hoogste verdieping en de gedeeltelijk bewaarde achterpuntgevel van twee traveeën. Rechthoekige vensters met sporen van zandstenen negblokken en lateien.

Aanpalende klokgevel van 1776 (archiefstukken). Beschilderde arduinen voorgevel met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met identiek verbouwde begane grond. Met hoekblokken afgelijnde bovenverdieping met licht gemarkeerd middenrisaliet. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen; centraal deurvenster met fraai gesmeed ijzeren balkon. Verdiepte borstweringen. Aflijnende kroonlijst en fraai uitgewerkte geveltop met doorlopend risaliet. Rechthoekige venster in een gelijkaardige omlijsting verrijkt met hangende festoenen. Versierde borstweringen, siervazen en een bekronend hoofdgestel met trigliefen onder een gebogen fronton.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1818//2334.
  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2,74.