erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 19029   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19029

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Aanvankelijk mooi herenhuis met voortuin en monumentaal poortgebouw aan de straatzijde. Heden sterk verbouwd daar de blinde straatwand opengewerkt is tot winkelramen in 1902 en de voortuin samen met de gelijkvloerse verdieping van het herenhuis omgevormd tot toonzalen.

Poort en straatwand van 1781 (archiefstukken) bestaande uit een centrale rondboogvormige poortomlijsting met breed holrond geblokt beloop op neuten en imposten. geflankeerd door twee Ionische zuilen die een hoofdgestel en rondboogvormige kroonlijst ondersteunen. De zijwanden, heden met grote winkelramen ter vervanging van de drie blinde vensters (op de bouwaanvraag) zijn geflankeerd door vlakke Ionische pilasters en afgelijnd door een eenvoudig hoofdgestel en nog gedeeltelijk bewaarde balustrade.

Gedeeltelijk bewaard achterin gelegen herenhuis met twee bouwlagen van acht traveeën. onder zadeldak (pannen) uit de tweede helft van de 18de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping gemarkeerd door een middenrisaliet van twee traveeën. Rechthoekige vensters en aflijnende kroonlijst op uitgewerkte Lodewijk XVI-consoles. Uitgebroken begane grond.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2,82

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19029 (Geraadpleegd op 05-07-2020)