Poortgebouw van een herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poortgebouw van een herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Aanvankelijk mooi herenhuis met voortuin en monumentaal poortgebouw aan de straatzijde. Heden sterk verbouwd daar de blinde straatwand opengewerkt is tot winkelramen in 1902 en de voortuin samen met de gelijkvloerse verdieping van het herenhuis omgevormd tot toonzalen.

Poort en straatwand van 1781 (archiefstukken) bestaande uit een centrale rondboogvormige poortomlijsting met breed holrond geblokt beloop op neuten en imposten. geflankeerd door twee Ionische zuilen die een hoofdgestel en rondboogvormige kroonlijst ondersteunen. De zijwanden, heden met grote winkelramen ter vervanging van de drie blinde vensters (op de bouwaanvraag) zijn geflankeerd door vlakke Ionische pilasters en afgelijnd door een eenvoudig hoofdgestel en nog gedeeltelijk bewaarde balustrade.

Gedeeltelijk bewaard achterin gelegen herenhuis met twee bouwlagen van acht traveeën. onder zadeldak (pannen) uit de tweede helft van de 18de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping gemarkeerd door een middenrisaliet van twee traveeën. Rechthoekige vensters en aflijnende kroonlijst op uitgewerkte Lodewijk XVI-consoles. Uitgebroken begane grond.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2,82

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

Enkel het poortgebouw aan de straat is bewaard en werd gerestaureerd. De aanpalende zijwanden werden deels behouden en gereconstrueerd. Het restant van het achterliggende herenhuis werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw.

• Informatie verkregen van de stad Gent (september 2020).