Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Burgstraat
Locatie Burgstraat 37-39, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aanvankelijk mooi herenhuis met voortuin en monumentaal poortgebouw aan de straatzijde. Heden sterk verbouwd daar de blinde straatwand opengewerkt is tot winkelramen in 1902 en de voortuin samen met de gelijkvloerse verdieping van het herenhuis omgevormd tot toonzalen.

Poort en straatwand van 1781 (archiefstukken) bestaande uit een centrale rondboogvormige poortomlijsting met breed holrond geblokt beloop op neuten en imposten. geflankeerd door twee Ionische zuilen die een hoofdgestel en rondboogvormige kroonlijst ondersteunen. De zijwanden, heden met grote winkelramen ter vervanging van de drie blinde vensters (op de bouwaanvraag) zijn geflankeerd door vlakke Ionische pilasters en afgelijnd door een eenvoudig hoofdgestel en nog gedeeltelijk bewaarde balustrade.

Gedeeltelijk bewaard achterin gelegen herenhuis met twee bouwlagen van acht traveeën. onder zadeldak (pannen) uit de tweede helft van de 18de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping gemarkeerd door een middenrisaliet van twee traveeën. Rechthoekige vensters en aflijnende kroonlijst op uitgewerkte Lodewijk XVI-consoles. Uitgebroken begane grond.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2,82

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Burgstraat

Burgstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.