Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Heden twee verschillende huizen waarvan bij het rechter huis de deur gesupprimeerd werd en de begane grond samen met het aanpalende huis (links) verbouwd tot winkelpuien.

Breedhuis met drie bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak (pannen), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, volgens archiefstukken in 1840 verhoogd met één bouwlaag. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel geritmeerd door eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels, op de bovenste verdieping verbonden tot kordon. Een klassiek hoofdgestel lijnt de gevel af. Verbouwde begane grond doch met behoud van de 18de-eeuwse deuromlijsting van hardsteen (heden beschilderd en deur vervangen door uitstalraam): spiegelboogvormige omlijsting met geprofileerd beloop vp neuten, bladvormige sluitsteen en gelijkaardig motief in de zwikken onder een gekorniste gebogen druiplijst. Bovenlicht met gesmeed ijzeren waaier.

Links, diephuis met verhoogde halsgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken en op de gevel gedateerd 1730. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping boven een volledig gewijzigde begane grond met storende moderne pui. Rechthoekige vensters gescheiden door smalle doorlopende penanten met kwartholle dagkanten en gevat tussen platte banden die eveneens de verdiepte borstweringen horizontaal aflijnen. Rechthoekige panelen met uitgeholde hoeken gevormd door lijsten verrijken de borstweringen. Lodewijk XIV-consoles op de hoekpenanten, boven de kordonlijst uitlopend op geblokte postamenten waarop voluutvormige vleugelstukken van de geveltop rusten. Een driehoekig fronton lijnt de gevel af boven een hoofdgestel met gedateerde fries "MDCCXXX".

Gelijkvloerse verdieping binnenin, samen met het 18de-eeuwse huis ernaast, verbouwd tot toonzalen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1840// 2378.