erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 19034   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19034

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Diephuis met drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 16de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw verhoogd met één bouwlaag, bepleisterd en beschilderd en voorzien van driehoekig fronton met blinde oculus. Heden gedecapeerde, verankerde voorgevel van bak- en zandsteen. Volledig gewijzigde begane grond met winkelpui en behouden bovenlichten van de oorspronkelijke kruiskozijnen op de verhoogde begane grond. Overkragende bovenverdieping op verhoogde rondbogen rustend op voluutvormige consoles. Bovenverdieping met gekoppelde kruiskozijnen met sponning en duimen onder en doorlopende waterlijst en afgelijnd door hoekblokken. Recentere bovenste verdieping met bolkozijnen onder hoofgestel met bekronend driehoekig fronton op klosjes.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19034 (Geraadpleegd op 10-07-2020)