Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Burgstraat
Locatie Burgstraat 45, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Datering16de eeuw, 18de eeuw

Beschrijving

Diephuis met drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 16de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw verhoogd met één bouwlaag, bepleisterd en beschilderd en voorzien van driehoekig fronton met blinde oculus. Heden gedecapeerde, verankerde voorgevel van bak- en zandsteen. Volledig gewijzigde begane grond met winkelpui en behouden bovenlichten van de oorspronkelijke kruiskozijnen op de verhoogde begane grond. Overkragende bovenverdieping op verhoogde rondbogen rustend op voluutvormige consoles. Bovenverdieping met gekoppelde kruiskozijnen met sponning en duimen onder en doorlopende waterlijst en afgelijnd door hoekblokken. Recentere bovenste verdieping met bolkozijnen onder hoofgestel met bekronend driehoekig fronton op klosjes.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Burgstraat

Burgstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.