Herenhuis met weverij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met weverij

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van circa 1870 met bijhorende bedrijfsgebouwen van de Firma Peeters, een weverij van goudlaken en lendendoekjes, bestemd voor export naar Congo, opgericht in 1870; de gebouwen dateren van circa 1871-1876. Bedrijf opgeheven circa 1970.

Herenhuis: te midden van een tuin gelegen bakstenen gebouw met gedecapeerde lijstgevel op arduinen plint, van circa 1870; vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan straat, mechanische pannen). Bepleisterde fries en hoekblokken. Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond; op de bovenverdieping in bepleisterde, geprofileerde omlijsting met rocaille sluitsteen en doorgetrokken arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting; bovenlicht met glas in lood. Vernieuwde, omlopende gootlijst. Beraapte linker zijgevel, bepleisterde achtergevel. Deels beboomde tuin met mooi ijzeren hek aan straatzijde .

Achter in de tuin, bakstenen bijgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder plat dak van circa 1891, gemarkeerd door verwerking van gesinterde baksteen en blinde korfboogarcade.

Verankerde bakstenen weverijgebouwen, heden deels omgevormd tot woning, deels leegstaand; aan straatzijde vleugel van negen traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), van circa 1871 en achteraan twee aansluitende, haakse vleugels, grotendeels begroeid met wingerd, van twee + drie bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen); de haakse vleugels zijn iets latere uitbreidingen, respectievelijk van circa 1874 en 1876. Rechthoekige of getoogde muuropeningen. Bewaarde ronde schouw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem, schetsen 1870/2, 1871/6, 1874/4, 1876/4, 1891/6.