erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
19041
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19041

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis met drie bouwlagen en vier traveeën onder lessenaarsdak, volgens archiefstukken van 1848. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde voorgevel met hardstenen plint en afgevlakte bossage op de begane grond. Rechthoekige vensters, op de bel-etage in stucomlijsting, met bekronende druiplijst op consooltjes en balusters tussen de postamenten in de borstwering. Rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels op de lagere bovenste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries met casementen en venstertjes en kroon- en tandlijst op klossen met dropmotief als gevelbekroning. Rechts brede rechthoekige koetspoort.

Neoclassicistisch interieur met fraai trappenhuis, stucplafonds en marmeren schouwen. Kelders met twee gelijklopende licht gewelfde overkluizingen (mogelijk ouder?).

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1848//6663.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19041 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.