erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 19041   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19041

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis met drie bouwlagen en vier traveeën onder lessenaarsdak, volgens archiefstukken van 1848. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde voorgevel met hardstenen plint en afgevlakte bossage op de begane grond. Rechthoekige vensters, op de bel-etage in stucomlijsting, met bekronende druiplijst op consooltjes en balusters tussen de postamenten in de borstwering. Rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels op de lagere bovenste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries met casementen en venstertjes en kroon- en tandlijst op klossen met dropmotief als gevelbekroning. Rechts brede rechthoekige koetspoort. Neoclassicistisch interieur met fraai trappenhuis, stucplafonds en marmeren schouwen.

Kelders met twee gelijklopende licht gewelfde overkluizingen (mogelijk ouder?).

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G.12, 1848//6663.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19041 (Geraadpleegd op 04-06-2020)