erfgoedobject

Hoek- en burgerhuis

bouwkundig element
ID
19046
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19046

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met de Ramen, met voortrapgevel (9 treden + topstuk), twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), op cartouches gedateerd "ANNO 1662", verbouwd in 1925 door bouwkundige L. De Keyser (gevelsteen). Bak- en zandsteenbouw boven een arduinen plint. Verbouwde rechthoekige benedenvensters en deur. Overkragende bovenverdieping op tudorbogen rustend op consoles. Muurankers met kram en krul in de zwikken. Bovenverdieping met gekoppelde vernieuwde kruiskozijnen afgelijnd door omlopende waterlijsten en overspannen met ontlastingsbogen. Geveltop met twee kruiskozijnen en bekronende oculus met hangende voluten onder een gebogen druiplijst.

Zijgevel van vijf venstertraveeën, verbouwde benedenvensters met korf- en tudorboogvormige boogvelden. Kruiskozijnen gevat tussen de waterlijsten op de bovenverdieping. Drie getrapte dakvensters met kruiskozijn doorbreken de gootlijst.

Gelijkvloerse verdieping binnenin, samen met het empire getint huis ernaast verbouwd tot toonzalen.

Heden breedhuis met witbepleisterde voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern aangegeven door het haakse zadeldak met achterpuntgevel. Behouden bovenverdieping verrijkt met imitatiebanden en gemarkeerd door rondboogvormige beletagevensters met geblokte booglijst met fraaie sluitsteen op imposten; ijzeren leuningen en verzorgd houtwerk. Rechthoekige bovenvensters met doorgetrokken onderdorpels.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoek- en burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19046 (Geraadpleegd op )