Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Burgstraat
Locatie Burgstraat 103, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekhuis met de Ramen, met voortrapgevel (9 treden + topstuk), twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), op cartouches gedateerd "ANNO 1662", verbouwd in 1925 door bouwkundige L. De Keyser (gevelsteen). Bak- en zandsteenbouw boven een arduinen plint. Verbouwde rechthoekige benedenvensters en deur. Overkragende bovenverdieping op tudorbogen rustend op consoles. Muurankers met kram en krul in de zwikken. Bovenverdieping met gekoppelde vernieuwde kruiskozijnen afgelijnd door omlopende waterlijsten en overspannen met ontlastingsbogen. Geveltop met twee kruiskozijnen en bekronende oculus met hangende voluten onder een gebogen druiplijst.

Zijgevel van vijf venstertraveeën, verbouwde benedenvensters met korf- en tudorboogvormige boogvelden. Kruiskozijnen gevat tussen de waterlijsten op de bovenverdieping. Drie getrapte dakvensters met kruiskozijn doorbreken de gootlijst.

Gelijkvloerse verdieping binnenin, samen met het empire getint huis ernaast verbouwd tot toonzalen.

Heden breedhuis met witbepleisterde voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern aangegeven door het haakse zadeldak met achterpuntgevel. Behouden bovenverdieping verrijkt met imitatiebanden en gemarkeerd door rondboogvormige beletagevensters met geblokte booglijst met fraaie sluitsteen op imposten; ijzeren leuningen en verzorgd houtwerk. Rechthoekige bovenvensters met doorgetrokken onderdorpels.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Burgstraat

Burgstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.