erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis met klokgevel

bouwkundig element
ID: 19053   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19053

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mooie klokgevel in Lodewijk XVI-stijl, twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken te dateren 1773. Bepleisterde en beschilderde voorgevel boven een zandstenen plint. Begane grond verrijkt met imitatiebanden die uitstralen boven de rondboogdeur en vensters met diamantkop. Aflijnende puilijst en gemarkeerde bovenverdieping met rijk versierd middenrisaliet met balkon op Lodewijk XVI-consoles. Geajoureerde leuning en borstweringen. Een bekronend hoofdgestel op twee zware voluutconsoles en fries met verdiepte panelen met geometrische motieven en bloemenslingers lijnt de gevel af. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting en rondboogvenster met roedeverdeling in de geveltop die bekroond is door een gebogen pseudofronton. Het binnenhuis bewaart nog enkele mooi beschilderde deuren en schouwpanelen evenals stucplafonds.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48/2, 68.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Classicistisch burgerhuis met klokgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19053 (Geraadpleegd op 04-06-2020)