erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
19055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met empirevoorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag van 1819. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, op de begane grond verrijkt met afgevlakte bossage boven de arduinen plint. Aflijnende arduinen puilijst en horizontaal gelede bovenverdieping met imitatiebanden en cordons. Rondboogvormige deurvensters van de bel-etage gevat tussen pilastervormige rechtstanden met booglijst op imposten, sluitsteen en bekronende druiplijsten boven palmtakken in de zwikken. Rechthoekige vensters in stucomlijsting met sluitsteen op de bovenste verdieping. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel. Rechthoekige poort in eerste linker travee met doorgang naar de achterin gelegen stallingen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1819// 2337.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  :

Aanvullende informatie

De bovenverdiepingen van de straatgevel werden ontpleisterd, weliswaar met behoud van de vensteromlijstingen in stucwerk.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19055 (Geraadpleegd op )