Herenhuis

Straat Burgstraat

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met empirevoorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag van 1819. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, op de begane grond verrijkt met afgevlakte bossage boven de arduinen plint. Aflijnende arduinen puilijst en horizontaal gelede bovenverdieping met imitatiebanden en kordons. Rondboogvormige deurvensters van de bel-etage gevat tussen pilastervormige rechtstanden met booglijst op imposten, sluitsteen en bekronende druiplijsten boven palmtakken in de zwikken. Rechthoekige vensters in stucomlijsting met sluitsteen op de bovenste verdieping. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel. Rechthoekige poort in eerste linker travee met doorgang naar de achterin gelegen stallingen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G.12, 1819// 2337.

Auteurs: Bogaert, Chris