erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 19056   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19056

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). In de tweede helft van de 19de eeuw aangepaste bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint, horizontaal geleed door puilijst en arduinen kordons en afgelijnd door een klassiek hoofdgestel. Afgevlakte bossage op de begane grond. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting met oren en sluitsteen. Casementen op de borstwering van de tweede bouwlaag.

Rechthoekige koetspoort in de tweede linker travee. Haakse aanbouw en verbouwd koetshuis. Mobilair: hal met stucplafonds en wenteltrap, beschilderd koepelgewelf met vier medaillons en busten.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19056 (Geraadpleegd op 10-07-2020)