is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met de Koolsteeg
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoekhuis met de Koolsteeg, drie bouwlagen hoog en zeven traveeën brede voorgevel onder mansardedak (leien) met dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde voorgevel volgens archiefstukken van 1860. Hardstenen onderbouw van afgevlakte bossage met vereenvoudigde rechthoekige vensters en toegevoegde linker garagepoort. Horizontaal gelede bovenverdieping met licht geaccentueerd middenrisaliet van drie traveeën. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting en met doorlopende lekdrempels. Gemarkeerde bel-etage met deurvensters voorzien van ijzeren leuningen en bekronende druiplijsten op consooltjes in de zijtraveeën, gekoppelde vensters onder gekorniste druiplijst op identieke consooltjes en bekroond met arduinen acroteria op het middenrisaliet. Een eenvoudig hoofdgestel met tandlijst en consoles op het middenrisaliet, lijnt de gevel af. Verzorgd houtwerk: ramen met afgeronde bovenhoeken (bel-etage).
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Na sloop van de ten westen aanpalende bebouwing, werd het hoekhuis uitgebreid met zeven traveeën. De vormgeving van de 19de-eeuwse gevel werd hierbij consequent doorgetrokken. Al het houten vensterschrijnwerk is vernieuwd.