Twee stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Burgstraat
Locatie Burgstraat 172-174, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nummer 172 omvat heden twee huizen met gezamenlijk verbouwde begane grond met winkelpuien. Het rechter huis, met behouden bepleisterde bovenverdieping, oorspronkelijk met drie bouwlagen en drie traveeën klimt in kern vermoedelijk op tot de 17de eeuw en is recent voorzien van een vierde bouwlaag. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten en doorlopende onderdorpels.

Het linker huis is identiek aan nummer 174: breedhuis met lijstgevel, drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (leipannen) met oudere kern (17de - eerste helft 18de eeuw) en verfraaide voorgevel uit einde 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde bovenverdieping boven een moderne winkelpui. Gekoppelde rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten (smalle penanten), op de tweede bouwlaag onder een doorlopende kroonlijst op uitgewerkte consooltjes waartussen een reliefband met meandermotief en sluitsteen gevat is. Bovenste vensters met mooie ijzeren leuningen. Een geprofileerde lijst met schelpmotiefjes, onder de kroonlijst op klossen bekroont de gevel.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Burgstraat

Burgstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.