Kasteel Dulft

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Bornem
Deelgemeente Bornem
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 37, Bornem (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Bornem (actualisaties: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Adrescontrole Bornem (adrescontroles: 09-12-2007 - 09-12-2007).
  • Inventarisatie Bornem (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Dulft

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Motte den Dulft: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 21-02-1978.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kasteel Dulft, oorspronkelijk als neerhof horend bij de motte; voor 't eerst vermeld als hoeve in 1355, naderhand (17de eeuw) herenwoning. Benaming vermoedelijk afgeleid van de familie Van der Delft die in de 14de eeuw eigenaar was van dit domein. Vernield tijdens de Boerenkrijg in 1798. Huidige constructie van 1802.

Vrijstaande classicistische herenwoning met gedecapeerde en verankerde bakstenen lijstgevel op zandstenen sokkel; 5 traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan straat, leien), met dakkapel onder gebogen fronton. Dubbelhuisopstand met middenrisaliet, voorzien van een zandstenen parement op de begane grond; overigens sporen van zandstenen speklagen en hoekblokken, duidelijk verwijzend naar een oudere kern of gerecupereerd materiaal. Deurtravee met deurvenster en balkon op de bel-etage. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen latei en onderdorpel; deur en deurvenster in natuurstenen omlijsting. Bepleisterde fries en houten kroonlijst.

Aansluitend L-vormig bijgebouw links van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuite en aaneengesloten zadeldaken. Korfboogarcade op de begane grond, vermoedelijk verwijzend naar de voormalige functie van koetshuis; overigens beluikte rechthoekige vensters onder arduinen latei, boven met doorgetrokken lekdrempels.

  • Heemkundig Jaarboek, 1974, nummer 212.

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1995

Relaties

maakt deel uit van Kloosterstraat

Kloosterstraat (Bornem)

is gerelateerd aan Motte den Dulft

Kloosterstraat zonder nummer, Bornem (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.