Kasteel Dulft

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Dulft

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Motte den Dulft: omgeving

Beschrijving

Kasteel Dulft, oorspronkelijk als neerhof horend bij de motte; voor 't eerst vermeld als hoeve in 1355, naderhand (17de eeuw) herenwoning. Benaming vermoedelijk afgeleid van de familie Van der Delft die in de 14de eeuw eigenaar was van dit domein. Vernield tijdens de Boerenkrijg in 1798. Huidige constructie van 1802.

Vrijstaande classicistische herenwoning met gedecapeerde en verankerde bakstenen lijstgevel op zandstenen sokkel; 5 traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan straat, leien), met dakkapel onder gebogen fronton. Dubbelhuisopstand met middenrisaliet, voorzien van een zandstenen parement op de begane grond; overigens sporen van zandstenen speklagen en hoekblokken, duidelijk verwijzend naar een oudere kern of gerecupereerd materiaal. Deurtravee met deurvenster en balkon op de bel-etage. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen latei en onderdorpel; deur en deurvenster in natuurstenen omlijsting. Bepleisterde fries en houten kroonlijst.

Aansluitend L-vormig bijgebouw links van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuite en aaneengesloten zadeldaken. Korfboogarcade op de begane grond, vermoedelijk verwijzend naar de voormalige functie van koetshuis; overigens beluikte rechthoekige vensters onder arduinen latei, boven met doorgetrokken lekdrempels.

• Heemkundig Jaarboek, 1974, nummer 212.