Stadswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk homogene gevelwand daterend uit de jaren 1770: rijhuizen van drie bouwlagen met eenvoudige bepleisterde lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters op lekdrempels, vaak met behoud van muurankers. Benedenbouw verminkt door recentere onaangepaste winkelpuien. Verscheidene panden werden in de loop der tijd aangepast of vervangen:

Nummer 23. Rijhuis heropgebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw op de nieuwe rooilijn. Baksteenarchitectuur met typische vormgeving van vensters en erker.

Nummer 49. Bovenvensters met afgeronde hoeken in geriemde omlijsting, doorgetrokken lekdrempels. Toevoeging van derde verdieping in 1862. Bewaard houtwerk van ramen.

Voorts talrijke vernieuwde gevelparementen: nummer 25-27, 37-39 van baksteen (tweede helft van de 20ste eeuw), nummer 29-31 bepleistering en ordonnantie uit het vierde kwart van de 19de eeuw, nummer 47 ontpleisterd en beschilderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1862//8812.