erfgoedobject

Stadswoning en beluik

bouwkundig element
ID
19097
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19097
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Nummer 16-18. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen), daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Classicistische lijstgevel van beschilderde baksteen met bekronend driehoekig fronton boven de middentravee. Licht getoogde bovenvensters, blinde zijtravee. Uiterst links twee rondboogdeurtjes waarvan een leidt naar een beluik.

Nummers 20-26. Achter overbouwde toegang (waarin sporen van het 18de-eeuwse stucplafond der oorspronkelijke voorbouw) bevindt zich een interessant klein pleinbeluik van vier woningen. In baksteen opgetrokken huizen van twee bouwlagen en twee traveeën (volgens spiegelbeeldschema) onder tegen fabrieksmuur leunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Per bouwlaag, in het midden van elke woning een recht muuranker. Het beluik werd in 1820 als steegbeluik parallel met de straat opgetrokken op de lusttuin van en door Ange Van Loo, en omvatte oorspronkelijk eveneens een in binnenblok gelegen 18de-eeuwse woning. Door sloping van deze laatste in 1908 kwam het pleinbeluikkarakter tot stand. Het uiterst rechts huis werd in het tweede kwart van de 20ste eeuw van het beluik afgescheiden, en is thans verkrot.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning en beluik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19097 (Geraadpleegd op )