Herenhuis gedateerd 1763

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder recent lessenaarsdak; fraaie, heden gecementeerde, rococopilastergevel van 1763 met gebogen fronton over de drie middentraveeën, in het gekorniste entablement gedateerd door middel van rocaille-ornamenten MDCCLXIII. Evenwichtige ordonnantie; geblokte pilasters, dieperliggende venstertravee, getoogde omlijsting van arduin met riemprofiel en kleine schelpsluitsteen; vlakke borstweringen met omlopende groef. Uitgewerkte schouderboogdeur van arduin met kwarthol beloop op hoge neuten gemarkeerd door een rocaillesluitsteen. In het fronton, centrale oculus tussen verzorgde reliëfmotieven die, naar verluidt, het wapen van de rederijkerskamer der Catharinisten zouden voorstellen. Vrij recente winkelpuien in de zijtraveeën .

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De schouderboogvormige deuromlijsting werd - vermoedelijk op het moment van de verbouwing van de gelijkvloerse verdieping tot winkelpuien - één travee naar links, en dus centraal in de gevel, opgeschoven.