Abdij of Klooster van Doornzele

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Doornzelestraat
Locatie Doornzelestraat 15, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Abdij of Klooster van Doornzele

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige "Abdij of Klooster van Doornzele". In 1586 vestigden zich hier zusters, afkomstig van het klooster van Doornzele (gehucht in de parochie Evergem), geplunderd door de beeldenstormers in 1578. Ze bouwden er een klooster en kapel. De gedeeltelijk bewaarde kloostergang is gedateerd "Anno 1661". Het werd afgeschaft in 1797 en heringericht door enkele religieuzen in 1823 onder de naam van "Dames de l'instruction Chrétienne". Sindsdien bezet door verscheidene schoolinrichtingen.

Het enig resterende gedeelte is de kloostergang op vierkante plattegrond met oorspronkelijk behouden oostelijk pand: gedrukte stergewelven gescheiden door brede gordelbogen op geprofileerde consoles; centraal motief met datum "Anno 1661". Behouden doch sterk verbouwde zuidelijk, westelijk en noordelijk pand oorspronkelijk verlicht door zes steekboogvensters onder gebogen druiplijst. Binnenplaats onder glazen koepel. Blinde straatgevel: verankerde baksteenbouw met gedichte bolkozijnen met zandstenen latei onder de kroonlijst. Zadeldak (pannen). Recente vensters en poort.

  • Stadsarchief Gent, nota's Van Werveke, nummer 464.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Doornzelestraat

Doornzelestraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.