Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Fraai herenhuis met vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1864. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand, opvallend door zijn fijne stucversiering. Arduinen plint met getraliede keldervensters. Verhoogde begane grond met imitatiebossage en omlijste steekboogvensters voorzien van lekdrempelconsoles. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde omlijstingen en booglijst met stucornamenten onder de uiteinden. Oorspronkelijke ramen met afgeronde hoeken. Bel-etage gemarkeerd door een breed balkon voor de twee middentraveeën op zwaar geprofileerde consoles en met ijzeren hek; voorts geajoureerde borstweringen tussen postamenten en afgelijnd door een omlijste stucfries met in ovalen ingeschreven palmetten als hoofdmotief. Hoofdgestel met fries waarin rijkelijk met stuc omlijste spiegelboogvormige vensters, kroonlijst met tandlijstversiering en modillons. Omlijste rondboogvormige koetspoort met sluitsteen. Fraaie vleugeldeur met smeedijzeren waaier.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1864/9369.