erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
19147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19147

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble gevormd door drie rijhuizen van ieder twee traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (pannen), uit vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met hardstenen plint voorzien van getraliede keldervensters. De twee bredere middentraveeën vormen als het ware een risaliet begrensd door kolossale pilasters; voorts gemarkeerd door tweelichten uitziend op een doorlopend balkon over de breedte van de bel-etage met een decoratieve ijzeren leuning. Idem leuningen voor de kleine balkons van de bovenste vensters van het risaliet en voor de overige bel-etagevensters. Vlak omlijste rechthoekige of licht steekboogvormige muuropeningen op de bovenverdieping tevens voorzien van fijne stucversiering. Benedenraam van nummer 160 met origineel gebogen houtwerk. Steekboogvormige koetspoort met fraaie vleugeldeur. Eenvoudig hoofdgestel.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.