erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
19164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19164

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen afgedekt met een vooraan afgewolfd zadeldak met scherpe dakhelling (Vlaamse pannen), waarin zich twee volledige eiken dakgebinten achter elkaar bevinden uit de 16de of 17de eeuw. Links, haaks op voor- en achtergevel, twee kleine zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), en sporen van een gewijzigde linker zijtrapgevel vooraan. Eenvoudige voorgevel, volgens archiefstukken aanvankelijk een trapgevel die in 1867 aangepast werd tot een lijstgevel. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen met lekdrempels. Achtergevel behoudt grotendeels oorspronkelijk uitzicht. Verankerde bak- en zandstenen puntgevel (aanpassing van trapgevel?) van drie traveeën en twee bouwlagen. Hoge sokkel met zandstenen afschuining en keldergaten (overwelfde kelder). Rechts afgekante hoek met ezelsoor, evenals de hoekstenen van zandsteen. Verweerde waterlijsten lijnen de registers af. Rechthoekige vensters met zandstenen negblokken, kwartholle dagkanten en duimen, ontlastingsbogen met aanzet- en sluitsteen van zandsteen. Korfboogvormig zoldervenster in geveltop met ontlastingsboog. Rechts, inspringend ten opzichte van de achterpuntgevel: vergrote uitbouw uit de 16de of 17de eeuw, herkenbaar onder meer aan de zandstenen afschuining met ezelsoor in de linker dagkant van de deuropening en in het kleine vierkante keldervenster; zeer waarschijnlijk oorspronkelijk een 16de-eeuwse huistoren met trap op vierkante plattegrond. De stenen treden van de trap bleven deels bewaard; gedrukt kruisgewelf boven ieder bordes. Oorspronkelijke afdekking in de 18de of 19de eeuw vervangen door een klein zadeldak.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1867//10376.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.