Kapel van Luipegem

• is aangeduid als beschermd monument Kapel van Luipegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Luipegem

Beschrijving

Kapel gelegen in een haakse bocht van de weg in een omhaagd (taxus) grasveldje ter hoogte van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. Gebouwd door toedoen van Pedro Coloma in 1613 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, omdat volgens de legende in de nog aanwezige bron links naast de kapel ooit een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje zou gevonden zijn. Herstellingswerken in 1913, 1926, 1963 en 1988; de werken van 1926 door toedoen van F. de Marnix de Sint-Aldegonde (zie gedenksteen binnenin). De herstelling van 1988 gebeurde naar ontwerp van architect K. Raes en omvatte een gedeeltelijke afbraak van het metselwerk, de heropbouw en het opnieuw invoegen; de dakbedekking werd deels vernieuwd; houtwerk, ankers en glas werden vervangen of hersteld; daarnaast werd ook de omgeving opnieuw aangelegd en van een nieuwe beplanting voorzien.

Witgeschilderde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting, onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien). Puntgevel met schouderstukken, gemarkeerd door overhoekse steunberen van 1926, muurvlechtingen en korfboogdeur waarboven jaartal 1613. Sober bepleisterd interieur; Madonnabeeld met Kind.

• DE KEERSMAECKER J., Kapel O.-L.-Vrouw van Luipegem, Bornem, 1988.
  • MAEREVOET J., Met Lupo van de Bron naar Bornem, Beveren, 1990, p. 64.