erfgoedobject

Algemene kliniek Heilige Familie

bouwkundig element
ID
19209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19209

Juridische gevolgen

Beschrijving

De noordelijke zijde van Groenebriel wordt nagenoeg volledig ingepalmd door de zogenaamde "Algemene kliniek Heilige Familie", onder leiding van de zusters van de Heilige Jozef. Oorspronkelijk zogenaamd "spinnersen" of "spinneskens", opgericht door Johanna Scheerens in 1678. Deze gemeenschap die zich onderhield met het spinnen had haar eerste "spinhuis" op de Reep. In 1835 werd deze gemeenschap omgevormd tot een religieuze orde onder de naam zusters van de Heilige Jozef. In 1890 kochten zij een huis in de Palingstraat (het huidige Groene briel), op een terrein van het nabijgelegen victorienenklooster, thans ingepalmd door de Sint-Vincentiuskliniek, voor het inrichten van een bejaardentehuis. In 1900 werd een nieuw ziekenhuis met neogotische kapel gebouwd. In de loop der hiernavolgende jaren verschillende malen aangepast en uitgebreid. De straatgevels met achtereenvolgens neogotische inslag (het klooster), neotraditionele stijl en onder invloed van Nieuwe Zakelijkheid weerspiegelen deze bouwcampagnes.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Algemene kliniek Heilige Familie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.