erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
19234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19234

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in opdracht van Hendrik De Dryver, lid van een familie actief in de bouwsector, de broers en zusters De Dryver bouwden in deze buurt verschillende magazijnen, huizen en een danszaal.

Huis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain, onder pseudo-mansardedak met dakkapellen. Enkelhuistype met smallere deurtravee rechts en venstertravee links met licht uitspringend risaliet. Lijstgevel beëindigd door gekorniste houten kroonlijst. Decoratief wit geglazuurd baksteenparement met accenten van groen geglazuurde stenen voor horizontale banden en ontlastingsbogen, en van arduin voor plint en onderbouw, cordons en onderdorpels. Verhoogde begane grond boven souterrain. Gekoppelde rondboogvormige vensters en dito deur op begane grond, getoogde vensters op de bovenverdiepingen, met vernieuwd schrijnwerk. De benedenvensters zijn uitgewerkt als een rondboogvormig vlak omlijst tweelicht met deelzuiltje voorzien van een Ionisch kapiteel, in de borstwering met balustrade. De eerste bovenverdieping bevat in de venstertravee een houten driezijdige erker op een stenen console met ijzeren balkonbekroning. Het deurvenster boven de erker wordt geaccentueerd door flankerende zuiltjes met een afdekkende kroonlijst met klossen. De borstweringen van de deurtravee zijn verfraaid met gegoten tegelpanelen met bloemenslingers in laagreliëf, de panelen in gres zijn van het bedrijf Gilliot & Cie uit Hemiksem.

  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 2-3.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.