Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Fraai 18de-eeuws burgerhuis met Lodewijk XVI-gevel die volgens archiefstukken dateert van een voorgevelwijziging van 1777. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met arduinen plint, gecementeerde vensteromlijstingen, borstwering en hoofdgestel. Links behouden zandstenen hoekstenen. Door cordons horizontaal gemarkeerde vensterregisters. Drie middentraveeën bekroond met een driehoekig fronton op vier gegroefde consoles met rozet, festoenversiering en drupstenen; omlijste oculus in het fronton onder een opgehangen festoen. Brede korfboogdeur ingeschreven in een arduinen omlijsting op neuten en imposten en met licht kwarthol profiel, onder rechte kroonlijst gedragen door consoles met florale motieven. Balkon voor het centrale deurvenster voorzien van ijzeren leuning met geometrische motieven. Onversierd hoofdgestel met gelede architraaf.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 3, nummer 6.