Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

Beschrijving

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak (Vlaamse pannen), uit midden 18de eeuw. Voorzien van twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door vlakke kolossale hoekpilasters. Drie middentraveeën begrensd door gelijkaardige pilasters en bekroond met een driehoekig fronton voorzien van een omlijste drielobbige oculus en voorts gevuld met fijn rankwerk en rocailles van stucwerk. Onversierde rechthoekige muuropeningen. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf.

Links zijaanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen, met schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) waarschijnlijk uit de 18de eeuw doch met later aangepaste voorgevel. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder een breed hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst op klossen.

Bepleisterde en witgeschilderde achtergevel van zeven traveeën. Lijstgevel met knik, voorzien van getoogde muuropeningen in vlakke omlijstingen. Begane grond voor vier linker traveeën verscholen achter latere aanbouw. Middentravee tussen vlakke pilasters en boven de kroonlijst gemarkeerd door driehoekig houten fronton gevuld met een wapenschild. Onversierd hoofdgestel met architraaf op verschillende rocococonsoles van stucwerk.

Mobilair: fraaie marmeren schoorsteenmantel en met stucwerk versierde schouw in rococostijl, bovenaan voorzien van hetzelfde wapenschild als in het fronton van de achtergevel.

Het herenhuis werd gerestaureerd in de jaren 1990.

• Informatie verkregen van de stad Gent (september 2020).