Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Huidevetterskaai
Locatie Huidevetterskaai 39, 40, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Datering18de eeuw

Beschrijving

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak (Vlaamse pannen), uit midden 18de eeuw. Voorzien van twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door vlakke kolossale hoekpilasters. Drie middentraveeën begrensd door gelijkaardige pilasters en bekroond met een driehoekig fronton voorzien van een omlijste drielobbige oculus en voorts gevuld met fijn rankwerk en rocailles van stucwerk. Onversierde rechthoekige muuropeningen. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf.

Links zijaanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen, met schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) waarschijnlijk uit de 18de eeuw doch met later aangepaste voorgevel. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder een breed hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst op klossen.

Bepleisterde en witgeschilderde achtergevel van zeven traveeën. Lijstgevel met knik, voorzien van getoogde muuropeningen in vlakke omlijstingen. Begane grond voor vier linker traveeën verscholen achter latere aanbouw. Middentravee tussen vlakke pilasters en boven de kroonlijst gemarkeerd door driehoekig houten fronton gevuld met een wapenschild. Onversierd hoofdgestel met architraaf op verschillende rocococonsoles van stucwerk.

Mobilair: fraaie marmeren schoorsteenmantel en met stucwerk versierde schouw in rococostijl, bovenaan voorzien van hetzelfde wapenschild als in het fronton van de achtergevel.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Huidevetterskaai

Huidevetterskaai (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.