Brouwerswoning Van Schauwenberghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Van Schauwenberghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk een geheel vormend met nummers 41 en 43, namelijk woonhuis (nummer 42) en brouwerij Hendrik Van Schauwenberghe.

Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw doch met in de loop van de 19de eeuw aangepaste voorgevel. Heden sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters, voorzien van geprofileerde omlijstingen op de bovenverdieping. Beletagevensters met - doorlopende onderdorpels en deels met ijzeren leuningen. Lagere bovenste verdieping onder kroonlijst op klossen. Fraaie arduinen deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl: spiegelboogvormig met breed hol beloop op neuten, voorzien van loofwerk op de hoeken en afgedekt met een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden.