erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis van 1901

bouwkundig element
ID
19249
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19249

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen woonhuis met ateliers en voortuin, in 1901 gebouwd door aannemer Ch. Van Driessche op de gedempte Houtlei. Eclectisch huis met voornamelijk neotraditionele inslag, met twee bouwlagen opgetrokken uit natuursteen onder leien bedaking. Brede uitspringende linker travee uitgewerkt als toren met drie bouwlagen onder een schilddak met insnoering en ijzeren nokbekroning. De twee rechter traveeën, in de vorm van een risaliet, zijn bekroond met trapgevel met overhoekse pinakels en rond topstuk met ijzeren sierstukken. Een smalle hoektravee met deur voorzien van bordes met vier treden onder luifel vormt een horizontale binding tussen beide geaccentueerde onderdelen. Variërende muuropeningen: steekboogvensters met middenkalf op consooltjes op de begane grond; rechthoekige vensters met tudorboogvormige boogvelden op de bovenverdieping, drielicht met driepas boogveld op de bovenste, overkragende verdieping van de toren op steekboogjes. Een omlopende waterlijst lijnt de begane grond af. Sierankers. Links aanleunende steekboogpoort onder een trapgeveltje met overhoeks topstuk.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis van 1901 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19249 (Geraadpleegd op )