erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
19257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19257

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 07-10-1993

Beschrijving

Breedhuis met lijstgevel, drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel uit eind 19de eeuw doch oudere kern (16de of 17de eeuw) aangegeven door de sporen van een zijtrapgevel die aanzet boven de tweede bouwlaag, het algemeen volume en naar verluidt de overwelfde kelder op zuilen. Horizontaal gelede voorgevel met cordons voor de registerindeling; rechthoekige vensters op de hoofdverdieping in geriemde omlijsting met oren en consooltjes onder de cordonlijst. Spiegels op de borstweringen. Gevelbekroning met klassiek hoofdgestel met om de bovenste vensters omlopende architraaf, fries met spiegels en kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons. Begane grond met imitatiebanden en houten winkelpui in de drie rechter traveeën, afgelijnd met een hoofdgestel en driehoekig fronton boven de centrale deur.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19257 (Geraadpleegd op 15-06-2021)