erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 19257   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19257

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 07-10-1993

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Nummer 21. Breedhuis met lijstgevel, drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel uit eind 19de eeuw doch oudere kern (16de of 17de eeuw) aangegeven door de sporen van een zijtrapgevel die aanzet boven de tweede bouwlaag, het algemeen volume en naar verluidt de overwelfde kelder op zuilen. Horizontaal gelede voorgevel met kordons voor de registerindeling; rechthoekige vensters op de hoofdverdieping in geriemde omlijsting met oren en consooltjes onder de kordonlijst. Spiegels op de borstweringen. Gevelbekroning met klassiek hoofdgestel met om de bovenste vensters omlopende architraaf, fries met spiegels en kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons. Begane grond met imitatiebanden en houten winkelpui in de drie rechter traveeën, afgelijnd met een hoofdgestel en driehoekig fronton boven de centrale deur.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19257 (Geraadpleegd op 24-05-2019)